вторник, 30 август 2011 г.

СЛАДКА БАНИЦА

Тази рецепта я научих от една помакиня. Винаги когато ни поканеше на гости у тях за някакъв празник ни поднасяше този десерт. Много ми допадна тази рецепта и реших да я споделя с вас. За съжаление не запомних как е оригиналното наименование, но и тя не можа да ми каже със сигурност.



Продукти за тестото:1/3 кубче жива мая; 400 мл. леко топло, прясно мляко; 2 яйца; 1/2 ч.ч. захар; брашно колкото поеме; 2- 3 с.л. олио; щипка сол.
Продукти за сиропа: 500 - 700г захар (както на вас ви допада); 1 - 1 1/2 л вода; 1 -2 пакетчета ванилия.


Приготвяне:Брашното се пресява. В леко топлото мляко се разтваря разтваря маята с една лъжица захар. След това се прибавят разбитите предварително яйца и олиото, и всичко се бърка. Слага се и една щипка сол. Когато всичко се разбърка добре започва да се прибавя брашното по малко като в същото време се бърка постоянно. Замесва се малко по-твърдо тесто и се оставя на страна да си почине поне половин час, но не повече от 1 час.
След това тестото се разделя на не много големи топчета. Всяко топче се разточва на тънки кори с d=1- 2 см. Намазва се с олио, навиват се на руло и се нарязват на парченца. Парченцата се нареждат в предварително на мазнена тава и се оставят за половин час да си починат.
Тавата се слага в предварително загряна фурна на 180 - 200 градуса. Пече се до зачервяване на тестото.
Сиропът се прави по най - обикновен начин.Смесват се захарта, водата и ванилията. Оставя се да заври на огън, и по правилото с топъл сироп се залива студено ястие и обратното, както вие предпочитате. Аз лично предпочитам да ми е студено ястието, а сиропа да ми е топъл. Това оставям вие да изберете.


Пожелавам ви Бон Апети!

6 коментара:

  1. Весичка,точно така се казва-сладка баница!Ние като ходим в Родопите,почти винаги присъства на масата!
    Твоята изглежда чудесно!
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ,Катерина. Точно от родопите е тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  3. Много добре изглежда тази сладка баница, Веси!Мисля, че не съм опитвала такава, ще си копирам рецептата и ще я пробвам при първа възможност:)!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за хубавите думи. Няма да съжаляваш ако си направиш рецептата.

    ОтговорИзтриване
  5. Веси, опитвала съм такава баница точно приготвена от помакиня. Наистина е вкусна и благодаря,че ме подсети да е направя. Много отдавна не е присъствала на трапезата ни.

    ОтговорИзтриване
  6. Ninfil, благодаря за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване