понеделник, 30 януари 2012 г.

Тутманик

    Отдавна ми се иска да направя тутманик, не само защото ми се искаше да се пробвам, ами това е един много приятен спомен от моето детство. Когато родителите ми се изпращаха на село при баба и дядо, баба ми никога не пропускаше да ни направи тази закуска. И тогава, с детска невиност, си мислех, че това е най-вкусното нещо което съм яла. Баба ми наричаше Тутманика - Мързелива баница, а в нейното село го наричаха Сеченица. Но както и да се нарича, си е все вкусна закуска.
    За моя изненада опитът ми за направата на тутманик стана много сполучлив, само малко прекалих с градусите затова и го препекох.
Дано и на вас да ви допадне рецептата.




Продукти за тестото:

* 1/2 кубче жива мая;
* 200мл топло прясно мляко;
* 200мл топла вода ;
* 1 яйце;
* 1 - 2с.л. оцет; 
* 5 -6 с.л. олио; 
* 1с.л. захар;
* 1 и 1/2 ч.л. сол;
* сирене колкото вие желаете; 
* брашно колкото поеме.


Продукти за заливката:2 - 3 яйца; 1с.л. олио; 1/2 кофичка кисело мляко.



Приготвяне:В топлото мляко се слага захарта и маята. Отделно се смесват водата, яйцето, олиото, оцета.Прибавя се и вече шупналата мая .Солта се смесва с брашното и по малко се прибавя към мократа смес до замесване на меко тесто.
Оставя се да втаса в мазнен съд докато утрои обема си.
Вече втасалото тесто се разделя на 5- 6 топки.Всяка топка се разточва с олио на не много тънка кора.Поставя се в на мазнена тава поръсва се със сирене (по желание е количеството) От горе се слага другата разточена кора и пак се поръсва със сирене.И така се редуват докато свършат корите.
Така наредения тутманик се нарязва на квадрати и се оставя отново да втаса.


    Разбиват се яйцата заедно с млякото.Залива се втасалият вече тутманик и се слага в предварително загряла фурна.Пече се 200 - 250 градуса до зачервяване.


   След като се изпече се намазва с масло или маргарин и се покрива с влажна кърпа за около 5 - 10 минути.

Моят съвет е:Ако желаете може да смесите сиренето със заливката и така да напръсквате между корите, а с останалата смес да залеете тутманика.Това е вече по ваше желание.
Идеална закуска за за почивните дни, която върви с един солен айрян.

Приятен Апетит!

7 коментара:

  1. Много добре изглежда, въпреки препечената коричка. И с всеки път все повече ще го правиш перфектно. Тук няма да получиш критика,а само подкрепа и стимул от добрите кулинарки.
    Желая ти големи кулинарни успехи и ще чакам следващата бабина вкусотия.

    ОтговорИзтриване
  2. много апетитно изглежда
    с удоволствие ще си взема парченце и с чашка айрян ще си го хапна ммм
    записвам си рецептата и се надявам да ми се даде удобен случай да си го направя
    приятни сънища и хубав утрешен ден

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен е станал,Веси!
    Пухкав и с хрупкава коричка!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ви благодаря за милите думи. Когато виждам,че се харесва това което правя, имам стимул да продължавам да се усъвършенствам.

    ОтговорИзтриване
  5. Чуден тутманик си спретнала,Веси!Направо ми се огладнях,чупвам си да го опитам.
    Скоро не съм правила в къщи...
    Много усмивки през днешния ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Ohhh...Vesi está masa es espectacular es tan suave y esponjosa una delicia al paladar,me encanta su textura dorada,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  7. Мира, Росита благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване