За моя изненада опитът ми за направата на тутманик стана много сполучлив, само малко прекалих с градусите затова и го препекох.
Дано и на вас да ви допадне рецептата.
Продукти за тестото:
* 1/2 кубче жива мая;
* 200мл топло прясно мляко;
* 200мл топла вода ;
* 1 яйце;
* 1 - 2с.л. оцет;
* 5 -6 с.л. олио;
* 1с.л. захар;
* 1 и 1/2 ч.л. сол;
* сирене колкото вие желаете;
* брашно колкото поеме.
Продукти за заливката:2 - 3 яйца; 1с.л. олио; 1/2 кофичка кисело мляко.
Приготвяне:В топлото мляко се слага захарта и маята. Отделно се смесват водата, яйцето, олиото, оцета.Прибавя се и вече шупналата мая .Солта се смесва с брашното и по малко се прибавя към мократа смес до замесване на меко тесто.
Оставя се да втаса в мазнен съд докато утрои обема си.
Вече втасалото тесто се разделя на 5- 6 топки.Всяка топка се разточва с олио на не много тънка кора.Поставя се в на мазнена тава поръсва се със сирене (по желание е количеството) От горе се слага другата разточена кора и пак се поръсва със сирене.И така се редуват докато свършат корите.
Така наредения тутманик се нарязва на квадрати и се оставя отново да втаса.
Разбиват се яйцата заедно с млякото.Залива се втасалият вече тутманик и се слага в предварително загряла фурна.Пече се 200 - 250 градуса до зачервяване.
След като се изпече се намазва с масло или маргарин и се покрива с влажна кърпа за около 5 - 10 минути.
Моят съвет е:Ако желаете може да смесите сиренето със заливката и така да напръсквате между корите, а с останалата смес да залеете тутманика.Това е вече по ваше желание.
Идеална закуска за за почивните дни, която върви с един солен айрян.
Приятен Апетит!
Много добре изглежда, въпреки препечената коричка. И с всеки път все повече ще го правиш перфектно. Тук няма да получиш критика,а само подкрепа и стимул от добрите кулинарки.
ОтговорИзтриванеЖелая ти големи кулинарни успехи и ще чакам следващата бабина вкусотия.
много апетитно изглежда
ОтговорИзтриванес удоволствие ще си взема парченце и с чашка айрян ще си го хапна ммм
записвам си рецептата и се надявам да ми се даде удобен случай да си го направя
приятни сънища и хубав утрешен ден
Страхотен е станал,Веси!
ОтговорИзтриванеПухкав и с хрупкава коричка!
Хубав ден!
Много ви благодаря за милите думи. Когато виждам,че се харесва това което правя, имам стимул да продължавам да се усъвършенствам.
ОтговорИзтриванеЧуден тутманик си спретнала,Веси!Направо ми се огладнях,чупвам си да го опитам.
ОтговорИзтриванеСкоро не съм правила в къщи...
Много усмивки през днешния ден ти желая!
Ohhh...Vesi está masa es espectacular es tan suave y esponjosa una delicia al paladar,me encanta su textura dorada,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеМира, Росита благодаря за хубавите думи!
ОтговорИзтриване