четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Милинки "Леа"

Винаги когато правя тези милинки се сещам за моите студентски години. Имах приятелка която винаги когато се прибираше при родителите си майка й правеше тези милинки и ни изпращаше за да си хапнем блажено. Приятелката ми се казва Леа и затова реших и така да ги нарека - "Милинките на Леа". Много благодаря за тази рецепта,тя винаги ще ми напомня за близката ми дружка и нейното семейство.


Продукти за тестото: 1 яйце;1с.л. сол;1/2 кубче жива мая;1ч.ч. топло прясно мялко;1ч.ч. хладка вода;1-2 с.л. олио;брашно колкото поеме.
За заливката: 5с.л. олио;50 - 60г чисто масло;щипка сол; 3с.л. брашно.


Приготвяне:Брашното се пресява в дълбок съд.По средата се прави кладенче и се слага яйцето,олиото,маята която предварително е разтворена във водата.Солта се слага в единият край в брашното.Прясното мялко започва да се прибавя по малко докато се замеси  средно меко тесто.
   
 Ръцете се омазняват и започва да се оформят топчета големи колкото малък орех.Ръцете винаги трябва да са омазнени. Нреждат се  в предварително намазнена тава и се оставят да втасат.


 След втасването трябва да са си увеличили обема и да се запълнили тавата.

 В отделен съд се слага 5с.л. олио и 50-60г чисто масло.Когато се разтопи маслото се прибавят 3с.л. брашно и щипка сол.Запържва се брашното до леко златист цвят  и втасалите милинки се заливат.
   Слагат се в предварително загряла фурна на 180 градуса.пекат се до покафеняване.




Поднасят се с айрян и много любов.





 Приятен апетит!


Моите бележки: съотношението прясно мляко/вода е 1/1 т.е. равно части от двете течности.Може да се използва и кисело мляко,но тогава съотношението е по преценка на готвача.

2 коментара:

  1. Много вкусни изглеждат, Веси. Явно всички си на милинкина вълна тези дни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит Национален празник,Веси!
    Чуднички са милинките.....и многооооо!!!

    ОтговорИзтриване