вторник, 5 март 2013 г.

Палачинкови сърми

 Всички знаем традиционните сърми със зелеви или лозови листа с разнообразен пълнеж.Моето предложение няма нищо общо с традицията. Тези сърмички са направени от палачинки,а пълнежът им е с парчета месо. Идеята ми хрумна когато гледах преди години едно кулинарно предаване и тогава не обърнах внимание особено на рецептата.Но когато ме помолиха да направя нещо интересно за среща за двама тази идея ми изникна.За моя голяма изненада сърмите станаха много вкусни, а поръчителите ми останаха очаровани.
   Малко съм променила рецептата за да е по-лека и бързо приготвена.



 Продукти за палачинките (за около 5- 7 бр.): 250мл прясно мляко; 1 яйце; щипка сол; брашно олкото поеме за палачинкова каша; олио за пържене.

Продукти за пълнежа:400г пилешко филе; 200г заквасена сметана; 100г гъби; 2 -3 малки кисели краставички; 1 малка глава ситно нарязан лук; сол и черен пипер на вкус; олио.




Приготвяне: забърква се сместа за палачинките. Разбива се яйцето с млякото,щипката сол и се слага брашно докато се получи не много гъста каша. Изпържват се колкото се може по-тънки палачинки.
   Филето се нарязва на средно големи кубчета.Киселите красвавички и гъбите също се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на ситно. 
   В предварително загрят съд с малко олио се слага филето леко да се загуши (само да побелее). Прибавя се лукът и гъбите и се оставят да се задушат.След като изври течността се оставят да се запържат до златист цвят на месото.
   Прибавят се киселите краставички и сметаната,подправя се на вкус и се оставя на слаб огън да къкри за около 15 - 20 минути.
   В купичка се слага палачинката като се притиска плътно по стенните.Изсипва се от плънката и се затваря палачинката.Слага се една чиния върху купичката и се обръща. Така се процедира докато се напълнят всичките палачинки.


Приятен апетит!


Моите бележки: оригиналната рецепта се прави със свинско филе,но отнема повече време за сготвянето на месото. Също така съм заместила праз лук с кромид лук. Но моят съвет е да го опитате и двата начина и двата са вкусни.

2 коментара: