петък, 17 май 2013 г.

Моят козунак

  Тази година за трети път правя козунаци в живота си и за пръв път те станаха сполучливи. Реших да не следвам никакви рецепти, а да работя по интуиция и резултата беше прекалено хубав за мен. Прочетох само няколко рецепти просто за да имам някаква представа, запретнах ръкави, сложих престилката и започнах. 
 Продукти: около 800г брашно; 4 яйца; 300мл топло мляко; 1 кубче жива мая (около 45г0; 1 и 1/2ч.ч. захар; 1ч.л. сол; 250г чисто краве масло; 50г стафиди; 50мл домашен ягодов ликьор; кората на 1 лимон.

   Пред подготовка: Преди да започна на правя каквото и да било изваждам всички продукти и ги оставя на стайна температура поне 4 часа. Стафидите  накисвам в ликьора, а лимона го заливам с вряла вода и го оставям така 30минути.

   Замесване на тестото: В дълбок съд се слага част от топлото мляко,  натрошената мая и 1с.л. захар. Оставя се да шупне маята.
Брашното се пресява веднъж.
Към готовата мая започва да се прибавя малко по малко от брашното и се бърка докато се получи гъста каша, която се покрива плътно с брашно, а съдът се покрива с олио. Така се оставя маята да се надигне или два пъти да удвои обема си.

    3 цели яйца + 1 жълтък и захарта и останалото мляко се разбъркват добре. 
  Брашното се пресява отново заедно със солта.
  След като маята втаса се прибавят към нея сместа с яйцата и по малко се прибавя брашното докато се получи меко тесто.
  Маслото се разтопява и започва месенето с него. Може да си омазнявате ръцете или по малко да прибавяте от маслото към тестото.
 Тестото се меси поне 10 минути (ако можете и повече) и се слага в леко затоплен съд ( в никакъв случай горещ). покрива се и се оставя да втаса на топло.
 Втасалото тесто трябва да утрои обема си обема си и като го хванете и го раздърпате става на конци.
 Втасалото тесто се разделя на три топки. Върху на мазнена повърхност се разтила на правоъгълник едната топка. Отгоре се поръсва със стафиди и настъргана лимонова кора. Завива се на фитил който се усуква. Така се процедира с останалите две топки.
 От трите фитила се оплита плитка която се оставя да втаса.
 Втасалият козунак се намазва с останалият белтък забит с малко олио, поръсва се със стафиди и кристална захар.
   Слага се в леко загряла фурна и се пече на 200 градуса до готовност.



 Моите бележки: тъй като тази година за Великден беше топло изцяло съм използвала слънчевата топлина за затопляне и втасване на козунака и се получи много хубаво.
   Хубаво е поне 10 минути най-малко да се меси тестото и да се разтяга за да се получат хубави конци.  
   Стафиди преди да се сложат в тестото трябва да се овалят в брашно за да не спаднат.
  Плитката или оформянето на козунака е по избор. Но както и да го направите важното е да ви хареса на вкус.
   Приятен апетит!

4 коментара:

  1. Определено ти се е получил, Веси! Много вкусен изглежда.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления и от мен, Веси,
    чудесна рецепта и страхотен резултат.
    Много удачна е препоръката ти за технологията с разтягане на тесто и развиване на глутена, т.е. "конци".
    Смятам, че домашно приготвените козунаци са винаги сполучливи -
    носят сила, емоции, надежди.... и безспорен натурален вкус.
    Много усмихнати и хубави майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. bravo une brioche réussie bien moelleuse et fondante
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за комплиментите и хубавите оценки.

    ОтговорИзтриване