четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Чеснов хляб - друг вид



Продукти за тестото:
150 мл топла вода;
150 мл кисело мляко;
1/2 кубче жива мая;
2 с.л. захар;
1 ч. л. сол;
4 - 5 с.л. олио;
550 г бяло пшеничено брашно.

За намазване:
3 - 4 скилидки чесън ( в зависимост от големината им);
2 с.л. зехтин;
щипка червен пипер.


Приготвяне:
 
  
   Маята се разтваря във водата заедно със захарта, докато шупне.
Брашното се пресява. в средата му се прави кладенче и се слагат киселото мляко, олиото, разтворената мая, а солта се слага в страни. Замесва се меко, еластично тесто. Оставя се да втаса докато удвои обема си.
   Втасалото тесто се разстила, на набрашнена повърхност, с ръце. Слага се в тава покрита с хартия за печене. 
   Оставя се да втаса най-малко 2 часа, като колкото повече стои, толкова по-мек става хляба.
Слага се в студена фурна, която се загрява до 200 градуса.

Пече се до покафеняване.













Чесъна се смачква на паста. Смесва със зехтина и червения пипер и се намазва хляба.
Връща се във фурната и се оставя на около 100 градуса докато изсъхне. Колкото са по ниски градусите толкова по-добре, но ще стане по-бавно. Не трябва да се прекалява с времето и температурата, защото пипера и чесъна ще изгорят.







Да ви е сладко!

Моите бележки: аз лично предпочитам да разстилам тестото с ръце защото става не равномерно на всякъде и малко ми напомня на селски хляб.
Оставям го да втаса поне 4 часа и винаги загрявам и хляба, и фурната заедно. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар