четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Питките на мама

   Винаги когато правя тези питки се сещам за моята майка, която ги правеше. В нейните ръце тестото се превръщаше във вкусни хлябове и питки, с който радваше цялото ни семейство. Нейните питки със сирене, бяха като прекрасен подарък за нас.
   Сега с тези питки радвам моето семейство и искрено се надявам някой ден дъщеря ми да се научи да ги прави.





Продукти:
100мл топла вода;
200мл кисело мляко;
2 бр. яйца;
1/2 кубче мая;
1ч.л. сол;
1с.л. захар;
2 - 3с.л. олио;
брашно колкото поеме;
сирене;
чисто, краве масло.


Приготвяне:
Маята се разтваря във водата заедно със захарта. Брашното се пресява. Едното яйце + 1 белтък (жълтъка се оставя за намазване) се разбиват леко и се смесват с маята. Прибавят се киселото мляко, олиото, солта се смесва с брашното, което се прибавя на малки порции към течната смес, като се замесва меко тесто.
   Тестото се оставя да втаса, докато удвои обема си.
  
След втасването тестото се разделя на малки топи (с големина колкото топка за тенис). Оставят се да починат около 15 минути.
Всяка топка се сплесква леко, като в средата се притиска, да стане като поничка. Намазва се с разбитият жълтък с 1с.л. олио, а в получената малка дупка се слага натрошено сирене, а върху него парченце масло.
Питките се нареждат в намазана тава с масло или покрита с хартия за печене.



Оставят се да починат 20 - 30 минути и се слагат в предварително загряна фурна на 200градуса.
 










След изпичането питките се покриват с кърпа и се оставят да изстинат.



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар