Продукти за 1 доза:1 яйце; 1ка. чаша захар;
1каф. чаша олио;
1ка.чаша разтопен мед;
1 равна супена лъжица канела или какао;
1 равна чаена лъжица хлебна сода;
1/2 равна чаена лъжичка лимонена киселина (вместо хлебна сода и лимонена киселина може да се използва 1бр амонячна сода;
брашно колкото поеме.
Приготвяне:Яйцата заедно със захарта се разбиват до пухкавост. Прибавят се последователно олиото, разтопеният мед, содата с лимонената киселина и канелата, като миксерът постоянно работи. Брашното се прибавя по малко като отначало се бърка сместа с дървена лъжица. Щом се сгъсти сместа се замесва меко тесто. (Ако се използва амонячна сода, тестото престоява 4 часа). Оформят се топчета с големина на малък орех и се поставят в на мазнена тава на разстояние едно от друго. Пекат се при температура 220 градуса. По желание преди печене върху топчетата може да се набодат парченца орехови ядки. Изпечените меденки престояват 5 минути и тогава се изваждат. Намазват се с конфитюр и се слепват две по две.
Моите бележки: Авторката препоръчва, че най-качествени стават, когато се приготви двойна доза и в нея се използват 1бр. амонячна сода, 1лъжичка хлебна сода и 1/2 лъжичка лимонена киселина. В този случай тестото престоява 4 часа и тогава се оформят топчетата.
Аз лично не съм правила топчета, а оформих малки питки и така ги опекоха.
За украсата всеки може да си избере каквато пожелае.Аз предпочетох да ги потопя в разтопен шоколад, но това оставям вие да изберете.
Добър апетит!
Страхотно изглеждат, Веси,
ОтговорИзтриванепредполагам уханието, мекия им вкус и усещането за наближаващи празници...
Поздрави и благодаря за чудесната рецепта!
Мм.. много вкусно ухание се разнася от страниците на този блог! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви много за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеПожелавам Ви весели и сладки празници!
Чудесни меденки и рецепта точно на време, че всички сме запретнали ръкави за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Още днес ще я пробвам, надявам се толкова успешно като теб, Веси. Светла и уютна Коледа и щастлива Нова година на семейството ти.
ОтговорИзтриванеМного добре изглеждат! Ще ги направя по твоята рецепта :)
ОтговорИзтриване