неделя, 24 ноември 2013 г.

Меденки

   Една съботна глезотика за да ни е по-сладък деня. Рецептата е от една книга която си купих преди доста време и която много често използвам - "Изкуството да готвим хубаво" на Нели Кунева. Рецептите в книгата са лесни и добре описани, така че всеки да може да си ги приготви. Аз ще напиша оригиналната рецепта, както я е написала авторката, но всеки може да промени някой от компонентите и да направи своите Меденки.





Продукти за 1 доза:1 яйце; 1ка. чаша захар; 
1каф. чаша олио; 
1ка.чаша разтопен мед; 
1 равна супена лъжица канела или какао; 
1 равна чаена лъжица хлебна сода; 
1/2 равна чаена лъжичка лимонена киселина (вместо хлебна сода и лимонена киселина може да се използва 1бр амонячна сода; 
брашно колкото поеме.


   Приготвяне:Яйцата заедно със захарта се разбиват до пухкавост. Прибавят се последователно олиото, разтопеният мед, содата с лимонената киселина и канелата, като миксерът постоянно работи. Брашното се прибавя по малко като отначало  се бърка сместа с дървена лъжица. Щом се сгъсти сместа се замесва меко тесто. (Ако се използва амонячна сода, тестото престоява 4 часа). Оформят се топчета с големина на малък орех и се поставят в на мазнена тава на разстояние едно от друго. Пекат се при температура 220 градуса. По желание преди печене върху топчетата може да се набодат парченца орехови ядки. Изпечените меденки престояват 5 минути и тогава се изваждат. Намазват се с конфитюр и се слепват две по две.

   Моите бележки: Авторката препоръчва, че най-качествени стават, когато се приготви двойна доза и в нея се използват 1бр. амонячна сода, 1лъжичка хлебна сода и 1/2 лъжичка лимонена киселина. В този случай тестото престоява 4 часа и тогава се оформят топчетата.
   Аз лично не съм правила топчета, а оформих малки питки и така ги опекоха.
   За украсата всеки може да си избере каквато пожелае.Аз предпочетох да ги потопя в разтопен шоколад, но това оставям вие да изберете.



Добър апетит!

5 коментара:

  1. Страхотно изглеждат, Веси,
    предполагам уханието, мекия им вкус и усещането за наближаващи празници...
    Поздрави и благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Мм.. много вкусно ухание се разнася от страниците на този блог! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Ви много за хубавите думи.
    Пожелавам Ви весели и сладки празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни меденки и рецепта точно на време, че всички сме запретнали ръкави за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Още днес ще я пробвам, надявам се толкова успешно като теб, Веси. Светла и уютна Коледа и щастлива Нова година на семейството ти.

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре изглеждат! Ще ги направя по твоята рецепта :)

    ОтговорИзтриване