Баницата е подходящо за следобедна закуска или вкусен десерт след обилният обяд или вечеря. А защо не и за почерпка на мили гости.
Продукти:
400г кори за баница;
400г ябълки ( червени, жълти, кисели, сладки каквито предпочитате)
100г орехови ядки;
100г индиско кишу (или печени фъстъци);
200г захар;
4бр. яйца;
200мл жълта, газирана лимонада (или сода);
1 щипка канела;
олио; чисто, краве масло.
Приготвяне:
Ябълките се обелват, изчистват се от семките и се настъргват на едро ренде. Запържват се в 2-3с.л. олио, докато леко изври водата и омекнат. Прибавят се натрошените на не много ситно орехи и кашу (или фъстъци). И така се оставя още около 5 минути още на огъня.
Сместа се сваля от котлона и се прибавя цялото количество захар и се разбърква много добре.
Кравето масло се разтопява. С маслото се намазва една кора, а от горе се поръсва с малко от получената плънка. Отгоре се слага друга кора която също се намазва с масло и се поръсва с плънка. Така корите се навиват на руло и се слагат в тава намазана с масло и олио. Рулото се слага право, не се навива на охлюв, до него следващото руло и така докато свършат корите. Ако остане от плънката може да се се разпръсне върху вече оформената баница. Корите се нарязват на малки парченца, като хапки.
Яйцата се разбиват, и към тях се прибавя лимонадата. С получената смес се залива баницата.Отгоре се нареждат малки парченца от маслото.
Баницата се пече в предварително загряла фурна на 200 градуса с вентилатор. Пече се докато придобие златист цвят.
След изпичането тавата се покрива с найлон и кърпа и се оставя да изстине.
Добър апетит!
Моите бележки: може да залеете баницата и със сладък сироп от равни количества захар и вода, но аз лично предпочитам да е малко по суха.
Ядките може да ги оставите малко по-едро натрошени, за да се усещат парченцата.
Прекрасно, много вкусно, Веси! А твоята май е залята със сиропче, много сочна изглежда на снимките.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да Гери, баницата ми е залята със сироп, но просто исках да пробвам какво е със сироп. но както съм писала предпочитам я суха.
Изтриванепоздрави и от мен!