сряда, 3 септември 2014 г.

Шоколадова торта за специален човек

   Изминалият понеделник, беше много специален за нас. Моят мъж имаше рожден ден и тъй като той е моята половинка ,моята упора и моят късмет реших да го изненадам с торта, но не обикновена - а шоколадова. Искаше ми се шоколада да прелива от нея и затова, и толкова да е сладка, та чак да за горчи от сладост. И макар да не изглежда перфектно и изтънчено, като тези торти който сме виждали по сладкарските витрини, вкусът и беше не забравим. Моят съпруг толкова много я хареса, че каза че никога повече няма да опита друг шоколад освен този който съм приготвила аз. 
Искрено се надявам и на вас да ви хареса моят скромен подарък за един от най-важните мъже за мен.





Продукти за блата:
4бр яйца;
120г захар;
120г брашно;
1ч.л. бакпулвер;
20г какао;
щипка сол.


Продукти за течния шоколад:
200г черен шоколад;
100 мл прясно мляко или течна сметана;
20г чисто масло;
1 консерва кондензирано мляко;
1с.л. какао.

   Шоколадова сметана на прах.

   За сиропа:
   250г захар;
   500мл вода.
  


   Приготвяне на блата:  
   Белтъците и жълтъците се разделят. Белтъците се разбиват с щипка сол докато станат на малка пиана. Прибавя се 90г от захарта и се бият докато станат на твърд сняг.
   Жълтъците се разбиват с останалата захар (30г) докато побелеят.
   Брашното заедно с какаото и бакпулвера се пресява.
   Към жълтъците се прибавят на части белтъците и брашното като се разбърква внимателно с лъжица.
   Сместа се разделя на равни части. Изсипват се в тавите покрити с хартия за печене. Пекат се на 180 градуса, като се проверява с клечка дали е изпечен блата (на клечката, като се прободе блата, не трябва да остава от сместа.
   След изпичане на блата, трябва да се остави поне 10 часа (най-много 24) да си почине.

   Приготвяне на крема:
   На водна баня се разтапя шоколада. Прибавя се маслото и прясното мляко, като постоянно се бърка. Накрая се прибавя и кондензираното мляко и какаото и се вари до сгъстяване, като постоянно се бърка.
    Сметаната се разбива по указания на пакета начин.


   Оформяне:
   Всеки блат се сиропирва.  Между блатовете се слага от сметаната, а горният се залива с шоколадовия крем. Украсява се пожелание с каквото поискате.
   Хубаво е торта да престои поне една нощ, за да може да поеме от всички кремове.  




Да Ви е сладко!!! 
   

  
  

5 коментара:

  1. Веси, да ти е жив и здрав, чудни вкусотии си приговила за празника. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожденик,Веси!ЗДраве и успехи му пожелавам,а тортата е чудесна!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникална торта! Поздравления за рецептата и стилната празнична украса! Аз също пробвах рецептата, но без специален повод и стана много, много вкусна. Само малко промених глазурата, направих я точно като тази рецепта https://www.nestlechoco.bg/recepti/shokoladovi-pastichki- и за декорация и допълнителна свежест сложих ягоди :)

    ОтговорИзтриване