петък, 10 февруари 2012 г.

Питка с мед за Св.Харалампий

Днес почитаме Свети Харалампий - покровител на болестите и закрилник на пчеларите. И тъй като моето семейство са пчелари аз направих една питка с мед, която раздадох на близки и колеги. Черпя ви и
Вас виртуално и дано да ви хареса.


Продукти:250мл. топла вода; 250мл кисело мляко; 1/2 кубче мая; 3 яйца ( единият жълтък се оставя за намазване с 1с.л. олио); 1с.л. захар; 2ч.л. сол; 5 -6 с.л. олио; брашно колкото поеме; мед за намазване.

Приготвяне:Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта. Яйцата и киселото мляко трябва да са със
стайна температура. Яйцата се разбиват много добре. Солта се смесва с пресятото брашно. Към вече шупналата мая се прибавят яйцата, олиото, киселото мляко и брашното. Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса като увеличи обема си 3- 4 пъти.


След като втаса тестото се разделя на около 10 топки, който се разточват на фитили.Аз лично реших да оформя малките питки на възелчета.

Нареждат се в тава и така оформената питка се оставя да втаса.
Намазва се с жълтък и олио и се слага в предварително загряна фурна на 220 градуса. (Аз лично после намалявам градусите).


След като се изпече питката се намазва с масло и се покрива с мокра кърпа за около 10 минути. Намазва се с мед и да ви е вкусно.



Приятен апетит!

Искам да поздравя всички именници и пчелари с днешният празник.Да сте живи и здрави , а на пчеларите да им е берекетна тази година. Наздраве!

3 коментара:

  1. Весе,чудна,сладка и много пухкава ти е питката,отчупвам си парченце за здраве!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. И много сладка питка беше. Елексирче, някой ден трябва да се съберем и да сготвим нещо заедно.

    ОтговорИзтриване
  3. Стана чудесна Точно като за празника Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване