Вас виртуално и дано да ви хареса.
Продукти:250мл. топла вода; 250мл кисело мляко; 1/2 кубче мая; 3 яйца ( единият жълтък се оставя за намазване с 1с.л. олио); 1с.л. захар; 2ч.л. сол; 5 -6 с.л. олио; брашно колкото поеме; мед за намазване.
Приготвяне:Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта. Яйцата и киселото мляко трябва да са със стайна температура. Яйцата се разбиват много добре. Солта се смесва с пресятото брашно. Към вече шупналата мая се прибавят яйцата, олиото, киселото мляко и брашното. Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса като увеличи обема си 3- 4 пъти.
След като втаса тестото се разделя на около 10 топки, който се разточват на фитили.Аз лично реших да оформя малките питки на възелчета.
Нареждат се в тава и така оформената питка се оставя да втаса.
Намазва се с жълтък и олио и се слага в предварително загряна фурна на 220 градуса. (Аз лично после намалявам градусите).
След като се изпече питката се намазва с масло и се покрива с мокра кърпа за около 10 минути. Намазва се с мед и да ви е вкусно.
Приятен апетит!
Искам да поздравя всички именници и пчелари с днешният празник.Да сте живи и здрави , а на пчеларите да им е берекетна тази година. Наздраве!
Весе,чудна,сладка и много пухкава ти е питката,отчупвам си парченце за здраве!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
И много сладка питка беше. Елексирче, някой ден трябва да се съберем и да сготвим нещо заедно.
ОтговорИзтриванеСтана чудесна Точно като за празника Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриване