Всички продукти който са ви нужни са:
около 500г бяло брашно
270мл топла вода
1ч.л. захар
1ч.л. сол
1/2 кубче мая
3 -5 с.л. олио
сирене за пълнежа и олио за пържене
Приготвяне: маята се разтваря във водата заедно със захарта.. Брашното се пресява и по средата се прави кладенче. В него се слага олиото, а солта се изсипва малко в страни в брашното.
След като маята шупне се прибавя по малко към брашното като се замесва меко тесто.
Оставя се да втаса докато удвои обема си.
Тестото се разделя на малки топчета ( малко по-големи от яйце). оставят се да починат 10минути.
Всяко топче се разточва на ръка като за обикновени мекици. В единият край се слага от натрошеното сирене и леко се завива краят за да се покрие сиренето. След това се завиват и двата странични края за да се затворят. Последното завъртане е до край за да се получи малко руло. Оставят се да втасат поне за половин час. Пирожките се пържат в силно сгорещено олио до златисто кафяв цвят от всички страни.
Моите бележки: Тестото може да се забърка и в хлебопекарна като маята предварително се разтваря във водата със захарта, слага се брашното и накрая солта и олиото. След омесването и втасването се оформят пирожките и се изпържват.
Добър апетит!
Толкова прекрасно изглеждат, че няма начин да не се пробват, а и щом може да се използва машина за хляб, още по-добре, ще ме отмени в месенето! Много ми харесват тези пирожки /банички/ - благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеГорещо препоръчвам да изпробвате рецептата.
Поздрави!