вторник, 1 октомври 2013 г.

Неделни бухтички

   Ставам сутринта в неделя и поглеждам на вън. Времето е мрачно, студено и вали проливен дъжд. Беше един от онези дни в който не си се става от леглото, и ти се иска колкото се може по-дълго да останеш в топлият и мекият уют на леглото. И тъй като си бяхме в къщи реших да зарадвам семейството си с едни вкусни, неделни бухтички. Рецептата я знам от свекърва си, за което много й благодаря, и винаги резултата е превъзходен. Полети обилно с мед, направен от нашите пчели, с добавка чаша студен айран и голямо кубче сирене, това ме върна към моето детство, когато майка ми ни събуждаше с аромата на вкусните, пържени, неделни бухти.



Продукти: 2 яйца; 1ч.ч. кисело мляко; 1с.л. (без връх, равна) сода бикарбонат ( хлебна сода); 1 ванилия; щипка сол: брашно колкото поеме; олио за пържене.   
Приготвяне: Яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко и прахчето ванилия. Брашното се пресява заедно със содата и се слага щипка сол. Към течната смес се прибавя по малко от брашното като се замесва меко,еластично тесто. Оставя се да отпочине 15 -20 минути. Тестото се разделя на 4 равни части. Всяка част се разточва на кора с дебелина около  5 - 6 мм. Кората се нарязва на ленти, а всяка лента на отделни ромбчета.
   Олиото се сгорещява добре и в него се слагат вече нарязаните бухти. Пържат се от двете страни до покафеняване. 
    Поливате обилно с мед или поръсвате с пудра захар и може да поднасят, препоръчително е да са топли.




Добър апетит!


Моите бележки: Към тестото може да прибавите и настъргана портокалова кора, и тогава бухтите ще имат по-ароматен вкус.
   Аз лично смесвам содата с 1ч.ч. брашно и така го пресявам, и след това прибавям останалото до получаване на тестото.
   Формата на бухтите може да е каквато си поискате.Аз лично в къщи ги правя на ромбове, или с чаша изрязвам кръгове. Няма значение как ще ги оформите, важното е да ви харесват и да са вкусни.




4 коментара:

  1. Веси,прекрасни са тези бухти....Върна ме в детството:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Миленка!
      Много се радвам, че бухтичките ми са ти върнали един приятен спомен.

      Изтриване
  2. Ах, Веси, толкова са апетитни тези бухти, полети със златен медец..... Мхмммм...
    Май ще трябва да направя скоро и аз, но засега ще се почерпя с една от твоите за към сутрешното кафенце.:-))))
    Хубави есенни дни, Веси!

    ОтговорИзтриване